Makers Pink Clay Mask

5 Kesan Buruk Make Up Yang Korang Tak Tahu 2

5 Kesan Buruk Make Up Yang Korang Tak Tahu

5 Kesan Buruk Make Up Yang Korang Tak Tahu

kesan pengunaan produk kecantikan

Dah menjadi rutin harian hampir setiap wanita untuk memakai makeup. Setiap hari ada je iklan yang menggalakkan korang untuk mencuba produk kosmetik yang baharu. Walaupun makeup mampu buat korang lebih berkeyakinan dan berseri, namun setiap yang baik ada buruknya juga tau.

Memang betul kata orang, “Beauty is pain” tapi jangan sebab nak cantik, korang memudaratkan kesihatan pula. Produk kosmetik kegemaran korang tu sebenarnya penuh dengan bahan kimia yang boleh jadi bahaya untuk kulit. Perkara ni mungkin akan menyebabkan korang mengalami kesan negatif seperti berikut.

1. Oh no.. jerawat naik!

5 Kesan Buruk Make Up Yang Korang Tak Tahu 3

Benda yang biasa dan agak sukar untuk kita elak, jerawat. Sama seperti kulit badan kita yang lain, kulit muka kita juga perlu bernafas. Foundation dan bedak yang korang pakai tu akan tersumbat di dalam liang pori sekaligus memudahkan untuk jerawat tumbuh.
Selain tu, korang jangan amalkan tidur dengan makeup tau sebab benda ni pun mengundang jerawat juga. Jadi pastikan muka korang sentiasa dicuci dan bersih dari apa-apa produk makeup sebelum tidur okayss!

2. Kulit jadi kering

5 Kesan Buruk Make Up Yang Korang Tak Tahu 4

Salah satu kesan produk makeup pada kulit muka adalah kulit menjadi kering dan merekah. Sesetengah kesan produk juga akan jadikan muka korang kusam. Bila dah kering, mula lah kedutan akan jelas kelihatan pada kulit muka.
Produk kosmetik yang berasaskan minyak boleh membuatkan makeup korang bercapuk dan mudah berkerak terutamanya di bahagian bawah mata. Untuk counter masalah ni, cuba kurangkan produk yang berasaskan minyak dan sebaliknya lebihkan penggunaan moisturizer dan rutin mencuci muka yang betul.

3. Usia muda remaja tapi nampak tua

5 Kesan Buruk Make Up Yang Korang Tak Tahu 5

Tak dapat dinafikan lagi produk makeup akan membuatkan penuaan yang lebih cepat. Nak tahu kenapa? Haa.. bahan kimia yang digunakan dalam makeup tu sebenarnya mengeringkan serta menyerap vitamin dan mineral penting yang sedia ada dalam kulit korang. End up kulit korang akan berkedut dan kering kerana kelembapan semulajadi tu hilang.

4. Seriouslah kanser pun boleh jadi

5 Kesan Buruk Make Up Yang Korang Tak Tahu 6

Bunyi pun menakutkan betul tak? Kebanyakkan barangan kosmetik yang dijual di pasaran sekarang mempunyai bahan-bahan toksik. Ia mudah diserap oleh kulit korang sekaligus boleh menyebabkan kanser kulit.

Korang perlu lah baca dulu kandungan dalam sesuatu produk sebelum beli. Barulah tahu apa yang elok dan tak elok untuk kulit.

Jadi untuk pencinta makeup tu, mesti korang ada alami sebahagian dari kesan-kesan buruk tadi kan? Pastikan korang tahu apa yang korang pakai dan jangan sesekali beli produk fake okay! Less is better dan kalau boleh sesekali keluar tak pakai makeup lagi bagus. Kulit korang boleh bernafas dan sihat 🙂

Kredit : Ohbulan.com

5. Pernah Korang Detox Kulit ?

5 Kesan Buruk Make Up Yang Korang Tak Tahu 7

Kita biasa dengar orang detox badan kan? tapi pernah tak korang terfikir untuk detox wajah. haaaa detox wajah ni bukanlah macam detox badan tu tau. Clay Mask adalah yang paling sesuai untuk kita detaox wajah. Detox wajah ni bermaksud kita keluarkan toksin dari permukaan wajah.

Clay Mask yang paling sesuai untuk kulit orang Asia adalah Pink Clay Mask !

Kalau nak tau lebih info tentang Makers Clay Mask : KLIK SINI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *